Unió

Alsómocsolád, Bikal, Mágocs, Mekényes, Nagyhajmás települések Önkormányzatai, gazdasági szereplői, intézményi, és civil szervezetek összefogásával 2014 márciusában elhatározták, hogy együttműködésük eredményeként létrehoznak egy, az 5 település szinergikus fejlődését lehetővé tevő közös fejlesztési programot

A közös munka eredményeként az 5 település létre hozta az Észak Hegyháti Mikrotérségi Uniót, melynek célja, hogy a közös fejlesztési elképzeléseket megvalósítsa.

10606467_1470916233178039_3479757917386124051_n

A közös megvalósítás érdekében az érintett felek – gazdasági szereplők, önkormányzatok, civil szereplők, intézmények – közös akaratából létrejött, illetve megújul:

  1. egy közös FEJLESZTÉSI PROGRAM (közös célokkal, fejlesztési projekt elképzelésekkel)
  2. a program letéteményeseként működő HEGYHÁT ÉSZAK TÉRSÉGI EGYESÜLET (a program koordinációjára, felügyeletére megújuló szervezettel, finanszírozással)
  3. egy, a térség meghatározó szereplői által megkötött MIKROTÉRSÉGI PAKTUM megállapodás, amelynek aláírói kinyilvánítják abbéli szándékukat, hogy csatlakoznak a közös fejlesztési elképzelések kialakításához, megvalósításához.

Az Észak – Hegyháti Mikrotérség bemutatása

Az Észak – Hegyháti Mikrotérség települései: Alsómocsolád, Bikal, Mágocs, Mekényes és Nagyhajmás Baranya megye északi szegletében a baranyai, somogyi és a tolnai megyeszékhelyektől Pécstől, Kaposvártól és Szekszárdtól egy órányi autóútra a Hegyháti és Komlói Járás határán helyezkednek el. Bár a mikrotérség összlakosságszáma nem éri el az 5000 főt, összetartó közösségünk, sokszínű kulturális programjaink, a helyben megtalálható szolgáltatások, a változatos munkalehetőségek és nem utolsó sorban a gyönyörű, nyugodt természeti környezet teszi igazán vonzóvá és élhetővé településeinket. Az Észak – Hegyháti Mikrotérségi Unió összefogásnak köszönhetően egységben gondolkodunk és közösen keressük a fejlesztési lehetőségeket településeink számára. „Okos térségként” együtt tervezünk és cselekszünk, a vidéki élet előnyeit megtartva törekszünk az innovatív megoldásokra.

A mikrotérség központja Mágocs az egyetlen városi rangú település, egyben oktatási, egészségügyi és közigazgatási központ is. Bölcsőde, óvoda, általános iskola, könyvtár, művelődési ház, szociális gondozási központ is megtalálható a településen. Az egészségügyi alapellátást két háziorvos mellett gyermekorvos, fogorvos, fizikoterápiás rendelő és kezelő biztosítja. Emellett kislabor és védőnői szolgálat is igyekszik kiszolgálni az igényeket. Napjainkban számos társas-, és egyéni vállalkozás működik a teljes infrastruktúrával rendelkező, szép fekvésű településen. Az Ibolya-völgy borospincéi, a közeli halastavak, az egyre bővülő infrastrukturális fejlesztések és szolgáltatások, a sokszínű kulturális programok által méltán lehet Mágocs város a mikrotérség központja. A mikrotérség aprófalvainak is megvan a maga szépsége és erőssége. A mikrotérség második legnépesebb települése Bikal az egyedülálló Puchner Kastélyszálló és Reneszánsz Élménybirtok-ról híres, azonban halastavai, illetve az iskolai 3D és robotika szakkör is büszkesége a mikrotérségnek. Alsómocsolád a térség másik turisztikai és egyben civil központja.

Az alig 300 fő lélekszámú település Alsómocsolád a turizmus szempontjából méltán nevezhető az „élmények világának” több, mint 5000 vendégéjszakával és 12 modulos Erdei Iskolai programkínálatával. Láthatóak itt az „Interaktív Tárház” különlegességei, a szabaduló szoba, a 737-es boeing szimulátor, a planetárium, erdei tornapálya, kilátó, vízi sportok és számos más a vidék nyújtotta kaland. Különlegesség a falubejárás, térképpel, egyénileg QR kódos idegenvezetéssel. Alapítója a Hét Patak Gyöngye Natúrparknak, Magunk kenyerén Gazdaságfejlesztési programja és a hozzá kapcsolódó helyi pénz, a letelepedési programok, a minőségi időskorért indított nemzetközi együttműködések is mutatják innovatívvitását. Méltán nyert el hazai és európai szinten is falumegújítási díjat.

Nagyhajmás és Mekényes felé haladva gyönyörű kilátás nyílik a Mecsek –hegység vonulataira. Nagyhajmás gyönyörű, egyedülálló játszótérrel és rendezvénytérrel büszkélkedhet, mely sok hagyományos programnak ad otthont. A falu büszkesége a felújított sváb tájház, mely hamarosan 3 napraforgós szálláshelyként is üzemel. Különlegesség a településen, hogy Baranya megyében itt található a legtöbb térfigyelő kamera a kis települések közül. A Nagyhajmási Sport Egyesület több éven keresztül szervezett nagy sikerrel amatőr rally versenyeket Nagyhajmás külterületén. A verseny nagy népszerűségnek örvendett, a környező településről sok érdeklődő látogatott Nagyhajmásra. Az egyesület e hagyományt felébresztve és újragondolva 2018-ban sok év kihagyás után ismét elrajtolt az NHK Szlalom Kupa sok izgalmas percet szervezve a rally szerelmeseinek. Mekényes gyönyörű természeti környezetben fekvő kistelepülés, melynek a falusi turizmus az egyik erőssége. Az összetartó kis közösségben nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományok ápolására: helyi különlegesség a csete lekvár főzés.

Mekényes és Nagyhajmás a helyi kézművességre és a háborítatlan környezetre alapozott öko – és falusi turizmusával, gazdasági potenciált is jelentős módon tud kapcsolódni a Kapos-hegyháti Natúrparkhoz, melynek Mágoccsal együtt tagja. A mikrotérség településeit összeköti a minden évben más településen megrendezésre kerülő Mikrotérségi Családi Nap, de van közös kalendáriumunk, hírmondó újságunk és naptárunk is. A térség nagy energiát fordít a fiatalok itt marasztalására és arra, hogy megteremtse számukra az „élhető jövőt”.