Érdekes programok

programok infografika-1.png

Érdekes – különleges programlehetőségek a mikrotérségben

ALSÓMOCSOLÁD

Majális a „magunk” módján

2013 óta május első napja a közösségé és a családoké Alsómocsoládon, melyet közösen élnek meg a helyiek és a lélekben Alsómocsoládiak. A „Magunk Kenyerén a Munka Ünnepén” Mocsoládi Majálisok fesztiváli hangulatban, zenével, tánccal, kulturális és gyermekprogramokkal, vásári forgataggal színesítették az alsómocsoládi rendezvények sorát.

2018 óta Családi majálist szervezünk, melynek helyszíne a Kemencés udvar. A főzőversennyel, egészséges ételkóstolókkal, beszélgetésekkel és kulturális műsorral tarkított nap célja, hogy közösen töltsük azt, erősödjenek a családi, baráti, szomszédsági kapcsolatok. A főzőversenyre az Észak-Hegyháti Mikrotérségi Unió településeinek lakóit is nagy szeretettel invitáljuk, így még színesebb, vidámabb és hangulatosabb rendezvényünk.

Alsómocsoládinak lenni jó. Alsómocsoládon lenni nagyon jó.

BIKAL

Mi a közös a Tökfesztiválban és a Lúdas Matyiban

A Bikali Tök Jó Fesztivál helyi kezdeményezés. A településen élő aktív emberek, faluszépítők közösségének alulról jövő kezdeményezése. 2016 óta minden évben megrendezésre kerül a

bikal_1

Ha szeretné megismerni a „Bikali csikótojás” történetét,ha megkóstolná tökből készült ételeinket, italainkat, süteményeinket,ha ügyesen barkácsol, vagy ötletei vannak tökfigurák készítéséhez,ha elhozná az otthon tökből készült alkotásait,ha szívesen részt venne ügyességi játékainkban,és ha igazán jól akarja magát érezni,akkor töltsön el velünk egy kellemes délutánt Bikalon az önkormányzat alatti rendezvénysátorban! Így szólt az előző évi felhívás.”

A helyiek először csak a maguk örömére, azután már a mikrotérség lakóit is invitálva szervezték meg ezt a kiváló hangulatú eseményt. A programot is évről év-re saját produkciókkal is színesítik.

Így lett a „Bikali csikóstojás” történetének bemutatása után az év végén Betlehemes játékuk , amivel a Falu karácsonyát gazdagították, az idei évben pedig a Mikrotérségi Családi Nap keretében sor került a mára igazi profivá alakult Bikali Amatőr Színjátszók Lúdas Matyi című darabjának ősbemutatójára is!

Lehet szórakozni is és kapcsolódni is a színjátszó körhöz.

bikal_2

Egész évben fesztivál

A bikali Élménybirtok Magyarország egyedülálló interaktív kalandparkja, mely utánozhatatlan módon idézi fel és kelti életre a középkori Magyarországot. A középkori falu igazi mesebirodalommá alakult, számtalan érdekes előadást, gyermekprogramot kínál.

Az Élménybirtok látogatóit, különösen a kicsiket nem csupán látnivalók tucatjai várják a faluban, a macskaköves, kanyargós Óvárosban és a városon kívül, hanem olyan programok sora is, melyekbe maguk is bekapcsolódhatnak. Vendégeink az időutazás során megannyi mesterséget kipróbálhatnak, és bepillantást nyerhetnek a mesteremberek munkájába.

Az Élménybirtok igazi szórakozási lehetőséget kínál az egész családnak!

A nyár szépsége pedig a fesztivál. Bikalon immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre a – mára már hagyománnyá vált – Bikali Nyári Fesztivál. Két hónapon keresztül, július elejétől augusztus végéig előadások és koncertek színesítik a bikali hétvégéket! A fesztivál programjait a tradíció és a modern elemek keveredése jellemzi, ahol lovas színház, színházi előadások, koncertek és sztárvendégek várják az érdeklődőket!

bikal_3

Itt akár dolgozhatsz, akár szórakozhatsz is! Egész évben.

MÁGOCS

Ember és természet

magocs_1

Hagyománya van Mágocson a lovaglásnak is. Idén harmadik alkalommal rendezik meg az Országos Távlovagló és Távhajtó versenyt, melynek szervezője és házigazdája a Mágocs Városi Sportkör.

Újra és újra megszólal a mágocsi templom restaurált orgonája

2015. december 12-én hálaadó szentmise keretében áldotta meg Udvardy György főpásztor a felújított Angster-orgonát a mágocsi Sarlós Boldogasszony plébániatemplomban.

Az orgonafelújítás alkalmából szervezett hálaadó szentmise előtt Hajdók Judit orgonaművész, orgonakutató tartott vetített képes előadást a templomban „Az Angster orgo

magocs_2

naépítők és a mágocsi orgona” címmel, melynek során ismertette az ország legjelentősebb és leghíresebb orgonaépítő dinasztiáját, és bemutatta a mágocsi orgona helyreállításának történetét. A hangszer gazdag hangszínvilágát is bemutatta Hajdók Judit a rövid orgonakoncerten.

2018-tól pedig évente ünnepli orgonakoncerttel a közösség a megújult orgonát 2018-ban és most 2019-ben is dr. Balatoni Sándor orgonaművész koncertjével..

Él a Múzeum

2015-től minden év októberében életre kel a Helytörténeti Gyűjtemény Mágocson az Élő múzeum program keretében. 2017-ben rendhagyó módon még mesésebbé és interaktívabbá tették az időutazást a szervezők, hiszen a gyűjteménybe ellátogató több mint 300 gyerek mesével átszőtt vetélkedők segítségével kalandozhatott Mágocs múltjában. Ezeken a napokon a résztvevők megismerkedhetnek a kovácsmesterség fortélyaival, a fazekas mesternél kipróbálhatják a kerámiakészítés gyakorlatát, és régi, gőzölős vasalóval is vasalhatnak a látogatók. Eközben egy régi citera hangját is hallhatják megszólalni az oda érkezők. Az épülethez tartozó istállóban háziállatok népes seregével találkozhatnak a gyerekek.

MEKÉNYES

Elődeinktől tanultuk – unokáinknak továbbadjuk

Hasznos és szórakoztató, egész napos, barátoknak vagy családoknak szóló program: a csetelekvár-főzés. Reggel kezdődik egy kellemes kirándulással, melynek során hordókba gyűjtjük az alapanyagot, a csetét (gyalogbodzát). Hazavisszük, megmossuk, préseljük. Tányért törünk az üst aljára, hogy ne égjen oda. Aztán főzzük. És főzzük. És addig főzzük, míg palacsinta-sűrűségű nem lesz. Közben beszélgetünk, kóstolgatunk (na még nem a lekvárt), megidézzük nagyanyáink hétköznapjait. Mire besötétedik megtelnek az üvegek (vagy inkább köcsögök), s a finom bográcsos után desszertként jöhet a csetelekvár!

Lehet kapcsolódni a főzéshez és kóstoláshoz is!

NAGYHAJMÁS

Füstölnek a gumik – Rally verseny

A Nagyhajmási Sport Egyesület 2007 – 2010 között rendezett nagy sikerrel amatőr rally versenyeket Nagyhajmás külterületén. A verseny nagy népszerűségnek örvendett, a környező településről sok érdeklődő látogatott Nagyhajmásra. Az egyesület e hagyományt felébresztve és újragondolva 2018. június 23-án, sok év kihagyás után, ismét Nagyhajmás Rebirth Szlalom Kupát szervezett, melyre az ország számos területéről érkeztek nevezők, illetve nézők egyaránt, ezáltal hozzájárulva a kis baranyai település turisztikai vonzerejének növeléséhez, mind a közkedvelt „autósport” újbóli megszervezéséhez. Az NHK Szlalom Kupa azóta újra elrajtolt sok izgalmas percet szerezve a rally szerelmeseinek.

Csizmadobogástól hangos péntekenként a kultúrház – Happy Hens Nagyhajmási Country Tánccsoport

nagyhajmas_3

A HAPPY HENS Nagyhajmási Country Tánccsoport 2009 októberében alakult. A vagány, laza, könnyed vadnyugati hangulatot idéző tánc és a magával ragadó zene valójában jól megkomponált, precíz koreográfiát takar. A tánccsoport főként a térségben vállal fellépéseket, de már több alkalommal, sikerrel szerepelt az Országos Linedance és Country Fesztiválon is, valamint Erdélybe is eljutott az Oroszhegyi Szilva Napokra.

A próbákra nyíló ajtó nyitva áll!

%d blogger ezt szereti: